LER – tool

Eindelijk! Het Leefbaarheidseffect-rapportage (LER) tool is beschikbaar.

Voor onze wijk betekent het CID bouwplan een mogelijke groei van 7.500 naar 13.500 inwoners op het zelfde oppervlak! Zwakke plekken hier zijn nu al o.a. de Hittestress, heel weinig Groen en Bomen. Maar hoe erg is dat dan?

Om te begrijpen wát de gevolgen zijn van het gemeentelijke CID 2040 bouwplan om in de binnenstad te groeien van 60.000 naar 100.000 inwoners was er tot nog toe wel 10 cm papier, maar geen redelijk gemakkelijk manier om dat duidelijk te krijgen.
Het LER-tool biedt die mogelijkheid.

Eind 2020 wordt de Structuurvisie CID 2040 in de commissie Ruimte behandelt en besloten of het door kan gaan of niet. Om vervolgens in de volgende gemeenteraad vergadering definitief beklonken te worden. Om onze zorgen in te kunnen brengen bij het inspreken is er met de LER cijfers nu een gemeenschappelijke basis.

De nu beschikbare LER Nul-meting voor heel het CID gebied kan vanaf nu door iedere inwoner bekeken en bestudeerd worden. Je kunt met behulp van het LER-tool inzicht krijgen in welke aspecten een rol spelen en of zij voldoende is of nu al een tekort vormt in onze wijken en wat de gevolgen zullen zijn van het uitbreiden van de aantallen bewoners van 60.000 naar 100.000!

Zie: LER Den Haag, selectie: 2020 CID

Door bestudering van de cijfers krijg je inzicht waar er aandacht voor moet komen. En hebben we nu objectieve cijfers om een veel gelijkwaardiger gesprekspartner te kunnen zijn van de gemeente om te bespreken waarom en vervolgens hoe de hiaten in onze leefbaarheid opgelost moeten worden.

Hier vind je nog enige uitleg bij het gebruik van het LER-tool.

Peter Oosterling
Voorzitter BRS