Energiepunt O3

Het Energiepunt O3 is op 1 oktober 2020 in O3 van start gegaan. Bewoners uit de buurt die vragen hebben over de overstap naar schone energie en energiebesparing kunnen voortaan op donderdagmiddag terecht in het wijkcentrum O3. Daar is het Energiepunt gevestigd.

Vincent, Tim, Peter en Jan namen het initiatief om te starten met het informatiepunt. ‘Er zijn in de Rivierenbuurt & Spuikwartier wel bewoners die bezig zijn met verduurzamen, maar een hoop mensen nog niet. Door het Energiepunt op te richten, hopen we ook die mensen te bereiken waarvoor het nu een te ver van hun bed show is’, aldus Jan van Gaalen.

Bewustzijn
Hoe kun je nu concreet energie besparen? Het zijn vaak al de kleine maatregelen die helpen. En de mannen van het Energiepunt vertellen de bewoners daar graag meer over.
‘Het heeft vaak te maken met iemands leefstijl. Hoe ga je om met energie? Het is een stukje bewustzijn wat wij de mensen willen meegeven’, legt Jan uit. ‘Als bewoners willen, kunnen wij bij hen thuis een rondje maken en kunnen we samen kijken welke maatregelen kunnen helpen om energie te besparen.
Warmte kost geld en daar kun je efficiënt mee leren omgaan.
Van welke subsidie kun je bijvoorbeeld gebruik maken? Wij van het Energiepunt werken samen met de gemeente en helpen de mensen ook bij het installeren van de producten van de Direct Bespaaractie. Dat zijn kleine maatregelen, zoals radiatorfolie, tochtstrips, led-lampen en een energiebesparende douchekop. Maar ook helpen we graag als iemand bijvoorbeeld denkt aan zonnepanelen of een groen dak.’

Het Energiepunt O3 is gevestigd in het wijkcentrum O3. Daar staat ook de bakfiets van het Energiepunt met daarin allemaal handige info. Jan van Gaalen of Peter Oosterling is iedere donderdagmiddag aanwezig om bewoners te helpen met hun vragen over energiebesparing.

Iedereen is welkom
Bewoners kunnen elke donderdagmiddag van 16:00 tot 18:00 uur terecht bij het Energiepunt in wijkcentrum O3. ‘Iedereen is welkom’, zegt Jan. ‘Ook de ouders en leerlingen van de Jan van Nassausschool die in hetzelfde gebouw is gevestigd. We hopen dat we beetje bij beetje steeds meer mensen uit de wijk enthousiast kunnen maken voor het bewust omgaan met energie.’

Voor het volledige artikel kijk op de website van Duurzaam Den Haag.